CARNASTOLTES


ORIGENS

Es diu que el carnaval és una festa cristiana que a la vegada és una adaptació de celebracions paganes.
A l'antic imperi romà es commemorava al Déu Saturn, deu de l'agricultura. Durant aquests dies de commemoració al deu, es permetien qualsevol excés moral i ètic, i per això era habitual que els romans es tapin la cara amb màscares, disfresses, etc. per poder mantenir-se en l'anonimat. Amb la caiguda de l'imperi romà, l'Església catòlica prengué el control canviant, eliminant o adaptant qualsevol festa pagana. En el cas del carnestoltes va ser adaptat i per això es veu una gran relació amb aquesta festivitat, ja que el dimecres, després del dimarts carnestoltes se celebra el Dimecres de Cendra. El Dimecres de Cendra marca l'inici oficial de la Quaresma.



Com ja sabem la Quaresma és una celebració cristiana en la qual s'intenta dejunar durant quaranta dies, simbolitzant els quaranta dies que va passar Jesús Crist al desert dejunant i fent oració. No és obligatori fer dejuni durant els quaranta dies de la Quaresma, però, sí que està prohibit menjar carn, i això dona lloc al nom del carnestoltes, en castellà: "Carnaval" que ve de l'expressió llatina "carnem levare", que vol dir "quitar la carn". En el català el seu origen lèxic canvia, prové de "carnem tollendas", expressió abreviada de "dominica carnes tollendas" que significa "diumenge abans de retirar la carn".


Aquí teniu 5 curiositats sobre el Carnaval:

1. Simbolisme dels colors: Els colors tradicionals del Carnestoltes, com el verd, groc, vermell i porpra, tenen un significat simbòlic:

  • VERD: representa l'esperança, la fertilitat i la renovació de la natura.
  • GROC: simbolitza el sol, la riquesa i l'abundància.
  • VERMELL: associat a la passió, l'energia i la vitalitat.
  • LILA: representa el poder, la reialesa i la majestuositat.

Aquests colors es reflecteixen en les disfresses, els decorats, les desfilades i altres elements de les celebracions del Carnestoltes, aportant un important simbolisme a la festa.

2. Desfilades i comparses: Les desfilades i comparses són una de les tradicions més característiques del Carnaval, on grups organitzats desfilen amb disfresses, carros al·legòrics, música i ball.

3. Reis i reines del Carnaval: En moltes celebracions, es trien reis i reines del Carnaval, que lideren i representen les festes durant la temporada.

4. Música i ball: La música i el ball són elements fonamentals del Carnaval. Gèneres com el samba, el candombe, la murga i la comparsa són típics de les celebracions.

5. Llançament de confeti i serpentines: El llançament de confeti, serpentines i altres elements decoratius és una tradició molt estesa a les desfilades i celebracions del Carnaval.

 

CARNAVAL VENÈCIA

El Carnaval de Venècia és una celebració única que transforma la ciutat en un escenari de somni. Durant dues setmanes, els carrers i places de Venècia s'omplen de persones disfressades amb elegants vestits i vistoses màscares venecianes. Les desfilades, els balls de màscares i els espectacles artístics submergeixen els visitants en una atmosfera de misteri i encant, evocant l'època daurada de la República de Venècia.




CARNAVAL DE RIO DE JANEIRO

El Carnaval de Rio de Janeiro és la major festa popular del món. El Carnaval de Rio de Janeiro és una explosió de color, música i alegria que pren els carrers de la ciutat. Durant diversos dies, enormes desfilades d'escoles de samba desfilen pel Sambódromo, exhibint carros al·legòrics imponents, disfresses enlluernadores i coreografies sincronitzades al ritme del samba. Els brasilers i visitants de tot el món s'uneixen en una festa plena d'energia, ball i celebració, convertint-lo en un dels esdeveniments més espectaculars del planeta.







 



 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog